Всеки в определен етап от живота си е искал да има свой собствен бизнес, от който да печели и да работи без шефове. Това е много хубава мечта, но за да се осъществи, бизнесът трябва да бъде печеливш. Това е най-трудно да се постигне и понякога се оказва основна пречка пред всички.

По принцип всеки бизнес работи по една и съща схема – инвестират се пари, от които се очаква да има печалба. Ако обаче началният капитал не е наличен, той може да се окаже основна пречка пред стартирането на бизнеса. Не всеки е толкова смел, че да се реши на кредити. Съществуват много рискове и е несигурно да се вземе заем за нещо, от което не се знае какво ще се получи. Има и добри новини. Вече не са нужни 5000 лева за да се открие фирма от типа ООД или ЕООД. Това означава, че всеки може да открие своя собствена фирма, без да му се налага да разполага с голяма сума пари.

pechelivsh-biznesКогато един човек се колебае какво да предприеме, за да гарантира собствената си финансова стабилност, той е склонен на коренна промяна и иска да започне да извършва своя дейност, от която да осигурява прехраната си. Повечето успели бизнесмени са стартирали от нулата. Създали са едно ЕООД и са започнали да печелят малко по малко, докато са достигнали до своя възход.

Трябва обаче, човек да притежава няколко качества, от които се определя дали ще може да основе печеливш бизнес. Това са силен характер и воля. Те са необходими за първата и най-трудна част от бизнеса, когато се появяват най-големите пречки. Освен това, този човек трябва да вярва в успеха си, да гледа оптимистично на живота и да е търпелив, за да може да го дочака. Третото условие е, да има желание за самоусъвършенстване и търговски нюх. Хубаво е да има и известна доза късмет, разбира се.

Първото нещо, което всеки прави когато реши да стартира свой собствен бизнес е да основе ЕООД. След това обикновено наема офис, създава свой фирмен сайт и пуска рекламна кампания, от която очаква да привлече първите си клиенти. Често всичко тръгва добре, но понякога трябва търпение, докато нещата потръгнат. Възможно е да са нужни повече средства, докато фирмата започне да печели. Всичко трябва да се премисли предварително. Предварителният бизнес план е много важен и с негова помощ може да се преценят шансовете за успех в самото начало.

Не е лесно да се създаде бизнес, който да е печеливш. Конкуренцията най-вероятно ще е голяма, но човек не бива да се плаши от нея, а да я приема като предизвикателство. Трябва да се намерят недостатъците в конкурентите и да се използват срещу тях. На клиентите трябва да се предложат по-добри условия. Това е най-важната част от създаването на успешен бизнес.

Добре е ситуацията да се прецени правилно и да се знае, дали човек може да се справи сам или има нужда от наемането на външен специалист, който да свърши най-важното. Той може да предотврати допускането на сериозни грешки. Дори и да няма фатални грешки, те ще повлияят върху самочувствието на собственика и върху неговото виждане за бъдещето. Специалистите могат да помогнат още от самото начало – от създаването на фирмата до започването и воденето на нейното счетоводство.

Ако някой си мисли, че може сам да води счетоводството си, като по този начин ще пести средства, трябва да знае че идеята не е никак добра. Дори една малка грешка може да му струва много скъпо, ако дойде данъчна ревизия. Тази грешка може дори да доведе до фалит. Регистрацията на ЕООД също не е толкова лесна и трябва доста да се чете, докато се разбере как става. Ако има дори минимална грешка, агенцията по вписванията може да откаже регистрацията.