В края на миналата година правителството на ГЕРБ въведе облагане с 10% на дохода от лихвите от влоговете – т.н. данък „лихва“. От БСП тогава възразиха доста остро, но мнозинството прие новия налог. В началото на новия си мандат Сергей Станишев обяви, че левицата ще премахне облагането на дохода от лихвите. Но според премиера Орешарски, на този етап не се предвижда обсъждане на налога, въведен от бившия финансов министър Симеон Дянков. Настоящият финансов министър Петър Чобанов заяви, че данъкът върху лихвите от депозити няма да отпадне нито тази, нито следващата година. Аргументите му са доста основателни – разчита се на приходи от 90 млн. лева, които могат да се използват за образование през 2014 година, а и към момента били консумирани част от негативите, от въвеждането му.
Чобанов остави и вратичка, че преференцията за млади семейства с ипотека може да не отпадне, защото има доста голяма подкрепа и в рамките на времето, което остава, се обмисля подобряването й, може би разширяването й в посока на чуждестранни лица.
Според настоящият финансов министър следващата година ще се разглежда като година, в която данъчната система ще бъде укрепена и ще се видят нейните възможности по отношение на събираемостта. Дискусиите по основните теми за следващите години, като семейното подоходно облагане, остават отворени.