Всеки, който иска да извършва търговска дейност, трябва да регистрира фирма.

Много фирми предлагат счетоводни и адвокатски услуги, но на кои от тях можем да се доверим и кои заслужават да им плащаме, за да се грижат за нас? Една ЕООД фирма обикновено струва около 210 лева, като счетоводителя или адвоката получава около 50% от сумата. Заслужава ли си да им дадем толкова пари? Ако смятате, че знаете какво правите и сте сигурни, че можете да се справите сами, тогава без проблем можете да регистрирате своя собствена фирма, която да бъде ООД. Ако имате съдружници, можете да основете ЕООД.

За да направите всичко сами, трябва да знаете как се попълват необходимите документи за регистрация на фирма и да заплатите всички такси. След това е нужно да подадете всички документи в Търговския регистър. Регистър булстат се премести на същото място от 2011 година и от там се обслужват повечето от фирмите. Изключение са само организациите и сдруженията, защото те за сега се обслужват все още от местния съд.

Документите и заявленията се подават в Търговския регистър. Решението за вписването на фирмата излиза за около 7 дни, ако всички документи са изрядни и са попълнени както трябва.

Ако допуснете грешка, обаче, ще трябва отново да платите таксата за регистрация от 160 лева, а това със сигурност няма никак да ви хареса. По-добре е да сте сигурни, че всичко е направено добре и че няма да имате подобни проблеми. Важни са дори и най-малките детайли, трябва много да се внимава. Ако сбъркате е много вероятно да ви бъде отказана регистрацията на фирмата.

След като сте готови с регистрацията, има още няколко процеса, които трябва да се изпълнят. Това са издаването на фирмен печат, откриването на фирмена банкова сметка и избиране на вид осигуровки за управителя и съдружниците във фирмата.

Това са най-важните неща, които е добре да знаете, ако сте решили сами да регистрирате своята фирма, независимо дали е ООД или ЕООД.